GİH, THS, SHS gibi kısaltmalar ve dereceler ne anlama geliyor?

KPSS Kılavuzunda ki kadroların yanındaki GİH, THS, SHS gibi kısaltmalar ve dereceler ne anlama geliyor?

Yeni Sayfa 3Kılavuzdaki derece ve kademeler ne anlama geliyor?
Kılavuzda, bazı kadroların yanında GİH, THS, SHS gibi kısaltmalar ve dereceler bulunmaktadır. Adayların tercihlerini yaparken bu ayrıntıya hiç dikkat etmemesi gerekmektedir.
Yanında, GİH, TH, SH, AH, DH, YH yazan kadrolar ise 657'e tabi kadrolardır. Bu kısaltmalar ise çalışılacak hizmet sınıfını göstermektedir: Hizmet sınıfları şu şekildedir:
GİH: Genel İdare Hizmetleri Sınıfı
TH: Teknik Hizmetler
SH: Sağlık Hizmetleri
AH: Avukatlık Hizmetleri
DH: Din Hizmetleri
YH: Yardımcı Hizmetler
.Ancak TH sınıfı kadrolarında maaşlar diğer sınıflara göre yüksektir.
-Dereceler: Derece, memuriyete giriş derecesidir. Bu detay, tamamıyla teknik bir düzenleme olup, adayları ilgilendirmemektedir. Bu nedenle tercih yapılırken derece hususuna hiç dikkat edilmemelidir.
KİT’LER HAKKINDA
-Kılavuzdaki KİT kadroları memurluk kadar güvenceli midir?
Daha önce de belirtildiği üzere kılavuzda ‘sınıfı’ belirtilmeyen pozisyonlar KİT’leri ifade etmektedir. KİT personel statüsü de, 657 kadar güvenceli bir statüdür. Bu nedenle iş güvencesi bağlamında 657 ve 399 aynı ağırlıktadır denebilir. Diğer taraftan, KİT’lerin sosyal imkanları diğer kamu kurumlarına göre daha iyidir.
-KİT’ler özelleştirilince işsiz kalınır mı?
2008/4 KPSS tercih kılavuzunda yer alan tüm KİT pozisyonları, özelleştirme olması halinde dahi, güvencelidir. Önümüzdeki yıllarda burası özelleştirilse dahi KPSS tercih kılavuzu ile sözleşmeli personel olarak atananlar, diğer kurumlara nakledilecektir. Kimse mağdur olmayacaktır. Sadece İŞKUR atamaları ile bir KİT’e atanan işçiler diğer kurumlara nakledilmemektedir.
-KİT personeli nereye nakledilebilir?
Sözleşmeli personel kendi çalıştığı KİT’in farklı illerdeki birimleri arasında yer değiştirebilmektedir. Yine sözleşmeli personel başka bir KİT’den talep bulması halinde bu KİT’e geçebilmektedir.
Ancak sözleşmeli personel, (eğer kişinin daha önce memuriyet hizmeti yoksa) 657 sayılı Kanuna tabi kurumlardaki memur kadrolarına geçiş hakkına sahip değildir.
Şu an memur veya başka bir statüde çalışanlar da başvurabilecek mi?
Uygulamaya esas görüşler veren Devlet Personel Başkanlığının açıklamalarına göre çalışanlar da KPSS’ye girebilmekte ve KPSS tercih işlemlerine katılabilmektedir. İki başlık altında çalışanların başvurusunu açıklayacak olursak;
1- Memur olarak çalışanlar: 657’ye tabi memur statüsünde çalışanlar KPSS tercih kılavuzunda yer alan memur kadrolarını tercih edebilecekleri gibi 399’a tabi sözleşmeli pozisyonları da tercih edebilecektir. Memur olarak çalışanlar başka bir memur kadrosunu tercih edip, bu memur kadrosuna yerleşmeye hak kazandığında 657’deki hükümlere göre çalıştığı kurumun geçiş için onay vermesi gerekmektedir. Ancak memur olarak çalışanlar, 399’a tabi bir sözleşmeli pozisyonu tercih eder ve bu sözleşmeli pozisyona yerleşirse bu halde geçiş için çalışılan kurumun onayına ihtiyaç yoktur. Kişi memuriyet görevini bırakarak sözleşmeli göreve başlayabilir.
2- Sözleşmeli, işçi ve akademik personel olanlar: Bu statüde olanlar memur değillerdir. Bu nedenle bu kişiler KPSS tercih kılavuzunda yer alan memur kadrolarını da tercih etseler, sözleşmeli pozisyonları da tercih etseler, yerleşmeleri halinde çalıştıkları görevleri bırakarak geçiş yapabilirler
Tekrar yerleşememe kuralı şu şekildedir: ÖSYM tarafından bir kadro veya sözleşmeli pozisyona yerleştirilen bir aday 2010 yılına kadar ÖSYM tarafından yapılacak tercih işlemlerine bir daha katılamayacaktır. Ancak bu uygulama sadece ve sadece ÖSYM tarafından yürütülen KPSS yerleştirmelerindeki 657’e tabi memur ve 399’a tabi sözleşmeli pozisyonları kapsamaktadır. Oysaki çok farklı personel alım şekilleri bulunmaktadır. İki kez yerleşememe kuralının uygulanmadığı personel alım şekilleri şunlardır: 1- İŞKUR’ca yürütülen işçi alımları,
2- ÖSYM tarafından yürütülsün veya yürütülmesin 4/B’li personel alımları,
3- Askeri personel ve akademik personel alımları,
4- Zabıta memuru ve itfaiyeci alımları,
5- Adalet Bakanlığı’nca ilan edilen tüm memur alımları,
6- Askeri kurumların memur alımları. ÖSYM tarafından yerleştirilen bir aday yukarıdaki 6 personel alım şekline başvuru hakkını kaybetmemektedir. Yani ‘İki defa yerleşememe’ kuralı bu ilanlara başvurmaya engel değildir.

Yorumlar