Hangi Tür Reklamlar Online & Offline Alışverişe Teşvik Ediyor?

TGI Net Türkiye Araştırması’na göre, internet kullanıcılarını satın almaya en çok tetikleyen reklam türü televizyon reklamları. Türkiye’de son 1 ayda internete bağlanan ve alışveriş yapan kullanıcıların %21′i, televizyonda gördükleri bir reklamın yönlendirmesiyle o ürünü satın aldıklarını belirtiyor. Offline olarak satın almaya en teşvik eden başlıca diğer reklam türleri ise online reklamlar olarak dikkat çekiyor. Peki online olarak (internet üzerinden) satın almayı tetikleyen reklam türleri neler?
Bu yazıda TGI Net verilerine göre, Türkiye’deki internet kullanıcılarını hem offline’da hem de online’da alışverişe teşvik eden mecraları ve reklam türlerini bulabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda, cinsiyet ve yaş kırılımı bazında Türkiye’deki internet kullanıcılarını offline olarak satın almaya teşvik eden reklam türleri yer almaktadır.
TV Reklamları Kadınları Daha Çok Teşvik Ediyor
Türkiye’deki her 4 internet kullanıcı kadından 1′i, geçen ay yaptığı bir alışverişini TV reklamlarının yönlendirmesiyle gerçekleştiğini belirtiyor. Erkeklerde bu oran %18. TV reklamlarından sonra offline olarak satın almaya en teşvik edici başlıca diğer reklam türleri ise online reklamlar olarak dikkat çekiyor. İnternette pop-up şeklinde açılan reklamlar, markanın web sitesinde yer alan reklamlar ve çeşitli web sitelerinde yer alan reklamlar, Türkiye’deki internet kullanıcılarını offline olarak satın almaya yönlendiriyor. Kadınlar, TV reklamlarından olduğu gibi, erkeklere göre bu online reklam türlerinden de daha çok etkileniyorlar. Erkekleri ise kadınlara kıyasla daha çok teşvik eden reklam türü arama motoru sonuçları. Türkiye’deki internet kullanıcısı olan erkeklerin %13′ü , arama sonuçları sayfasında gördükleri bir reklam neticesinde offline olarak o ürünü aldığını belirtiyor.
İnternet Üzerinden Alışverişi En Çok Teşvik Eden Mecra Televizyon
Televiyon reklamları, offline’da olduğu gibi online’da da etkisisini sürdürüyor. Her 5 internet kullanıcısından 1′i, bir önceki ay internet üzerinden yaptıkları alışverişi televizyonda gördükleri reklamlar neticesinde gerçekleştirdiklerini belirtiyor. TV reklamları, offline’daki gibi online alışverişlerde de kadınlar üzerinde daha etkili.
Aşağıdaki tabloda, cinsiyet ve yaş kırılımı bazında Türkiye’deki internet kullanıcılarını internet üzerinden bir ürün satın almaya teşvik eden reklam türleri yer almaktadır.
Tüketicileri online olarak satın almaya yönelten başlıca diğer mecra ise internet. Türkiye’deki internet kullanıcılarının %18′i pop-up şeklinde açılan reklamlardan, %17′si markanın web sitesinde gördüğü reklamlardan, %15′i ise başka bir web sitesinde yer alan reklamlardan etkilenerek online satın alma gerçekleştirdiğini belirtiyor.
*TGI Net Türkiye Araştırması; Türkiye’deki internet kullanıcılarının online tutum ve davranışlarını araştırır. TGI Net Türkiye, online araştırma verilerinin demografi, medya tüketimi ve internet kullanımları temelinde TGI Türkiye Araştırması verileri içine “fuse” edilmesi ile oluşturulmuştur. TGI Türkiye ve TGI Net araştırmalarında her iki araştırmayı birbirine bağlamak (fuse etmek) için 20 ortak soru (“kopça”) kullanılmıştır. Data füsyon, küçük olan veri setinin, büyük olan veri setine bağlanması ile gerçekleştirilir. TGI Net örneğinde TGI Net verileri TGI Türkiye 2011R2 verileri içine fuse edilmiştir.
TGI Net Araştırması evreni geçen ay internet kullanmış olan kişilerdir. Örneklemi 3000′dir. TGI Net örneklemi TGI Türkiye Araştırması verilerinden hareketle, haftada bir gün ya da daha sık internet kullanan kişilerin cinsiyet, yaş, sosyo-ekonomik statü, bölgesel dağılımları ve internet kullanım sıklığı dikkate alınarak oluşturulmuştur. TGI Net bu hedef kitlenin belirtilen demografik özelliklerine uygun kotalarla gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede TGI Net örneklemi TGI Türkiye örneklemine göre daha erkek, daha genç, daha ABC1 ve daha fazla “batı”da yaşayan bir hedef kitledir.

Kaynak: http://smgconnected.com/hangi-tur-reklamlar-online-offline-alisverise-tesvik-ediyor

Yorumlar