Web servis nedir ? Neden web servis kullanılmalıdır ?

Web servis nedir ? Neden web servis kullanılmalıdır ?

Web Servis Nedir ?

Web servisler modern internet döneminin XML mesajlaşma tabanlı entegrasyon yöntemi ya da diğer bir deyişle api’leridir. Web servisler çok amaçlı kullanılabilirler. Öncelikli amaçlar arasında, farklı sistemlerin birbirine entegrasyonu – mesajlaşması bulunmaktadır. Veri alışveriş yöntemine ait standartlar olduğundan dolayı web servisler platform bağımsızdır. Yani, .Net ile yazılan bir web servis java uygulamalarında kullanılabildiği gibi, java ile yazılmış bir web servis aynı mantıkla .Net uygulamalarında ve ASP.Net web sitelerinde kullanılabilir.
Web servislerin haberleşme standartı SOAP ‘tır. “Simple Object Access Protocol” (Basit Nesne Erişim Protokolü). Bu standartları belirleyen kurum W3C standartlar komitesidir. XML ,web servislerinin veriyi sunmak için kullandığı bir standarttır. WSDL(Web Service Description Language) ,web servisinin sunduğu arayüzü tanımlamak için kullanılır, bir web servisinde bulunan fonksiyonların hangi parametreleri aldığını ve ürettiği bilginin türünü bu standartlar ile belirtiriz. DISCO(Discovery Protocol) sayesinde ise bir sunucuda paylaşıma açılmış bütün web servislerinin organizasyonu sağlanır. UDDI(Universal Description, Discovery and Integration) standartları, internet üzerinde paylaşıma açılmış ve uygulamalar tarafından kullanılabilecek web servislerinin organizasyonunu sağlar.

Web Servis neden kullanılır ? Avantajları nedir ?

  • .Net, Java gibi modern uygulama platformlar› üzerinde kolayca gelifltirilebilirler.
  • Web Servisler platform bağımsızdır. Örneğin; .Net ile hazırlanan bir Web Servis Delphi’den, Java ile hazırlanan bir Web Servis bir ASPsayfasından kolayca çağırılabilir.
  • Web Servisler işletim sisteminden de bağımsızdır. Bir Windows makinesinden Linux üzerinde barındırılan bir Web Servisi kolayca çağırabiliriz.
  • Bir uygulamanın fonksiyonlarını, internet üzerinden çok geniş bir kullanıcı kitlesine açmak mümkündür.
  • HTTP üzerinden çalıştığı için, sistemleri dışarıya güvenlikten pek fazla ödün vermeden açmak mümkün olur. Firewall’lar, uygulamalar arasında veri paylaşmak istediğimizde bize engel olmaz.
  • Gelecekte söz konusu olabilecek entegrasyon projelerinde, programcılara uzun, sıkıcı ve hata yapma riskini arttıran spesifikasyon klasörleri vermek yerine, 2-3 sayfadan oluşan Web Servis adres listeleri verme şansımız olur.
  • Her platform bağımsız teknolojide olduğu gibi, Web Servisler de ürünü geliştirmek için gereken süreyi ve emeği azalttığı için maliyetleri düşürür.

Web Servis nasıl çalışır ?

  1. İstemci uygulama bir SOAP mesajı hazırlar. Bu mesaj XML ile biçimlendirilmiştir.
  2. İstemci SOAP mesajını web uygulama sunucusuna yollar.
  3. Web uygulama sunucusu, gelen SOAP mesajını parse eder ve gerekli parametreleri ayıklayarak, istenen nesnenin istenen yöntemine yönlendirir.
  4. Çalışan yöntem, sonuç mesajını web uygulama sunucusuna döner.
  5. Web uygulama sunucusu, sonuç mesajını XML ile biçimlendirerek istemci uygulamasına cevap döner.
  6. İstemci uygulama, dönen cevap mesajını alarak, istekte bulunan programa yönlendirir.
İstemciden sunucuya giden mesajlara SoapRequest, sunucudan istemciye giden mesajlara SoapResponse adı verilir.

Yorumlar