| Aksi görüşler olsa bile üniversiteyi gelecekteki başarılı hayata uzanan bir basamak olarak görenlerimizin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Onlara göre üniversite diplaması birçok kapıyı açabilecek bir anahtar gibidir. Bir kere o anahtarı elinize almayı başardınız mı tamam ondan sonra sırtınız asla yere gelmez.
|
"Her anahtar her deliği uymaz" dediğinizi duyar gibi oluyorum. Haklısınız, tabiki birçokları için üniversite diploması hemen bir iş ve devamında da bir başarı getirmeyebilir. Üniversite öğrenimini başarıyla tamamlayıp diplomasını almaya hak kazanan birçok öğrenci, okul bittikten sonra ellerindeki anahtarı kullanabilecekleri bir kapı bulmak zorundadırlar. Bazıları erken bulur bazıları geç, hiç bulamayanlar da olabilir. Hatta çoğu defa elinizdeki anahtarla ilgisi olmayan bambaşka bir kapının karşısında bulursunuz kendinizi. Elinde üniversite diploması olmayan insanlara nazaran çok daha yüksektir bir kapı bulma şansınız.
| Peki sadece aldıkları dersler ve girdikleri sınavlar mıdır üniversite mezunlarını diğerlerinden üstün kılan? Acaba milyonlarca üniversite mezunundan kaç tanesi okulda gördüğü tüm dersleri kullanma fırsatı bulmuştur. Basın yayın mezunu olup bankada çalışan, makina mühendisliği okuyup sigortacılık yapan ya da öğretmenlik okuyup bir otelde yöneticilik yapan kısacası aldığı eğitimin inceliklerini değil de diplomasını sadece "üniversite mezunudur" anlamında kullanan milyonlarca insan vardır.Bir elektrik mühendisinin diplomasında "elektrik mühendisi" diye yazar ve herkes onu bu şekilde tanır. Aslında o aynı zamanda bir "üniversite mezunudur". Diplomasında bu husus bir detay gibi görünür ama çoğu zaman üniversite mezunu olmak elektrik mühendisi olmaktan daha çok işe yarayacaktır. |
Tabiki bazı bölümler bu genellemelerin dışında tutulabilir. Örneğin tıp fakültesi mezunları büyük bir olasılıkla doktor olacaklardır. Hukuk fakültesi mezunlarının da aynı derecede olmasa bile avukat, hakim ya da savcı olma olsılıkları da yüksektir. Ancak uluslararası ilişkiler okuyan birisinin uluslararası ilişkilerle ilgili bir bölümde görev yapma olasılığı oldukça düşüktür.
| Öğrenci Seçme Sınavı'na hazırlanırken ve bölüm tercihleri yaparken ne olmak istediğinizi ve tabiki kapasitenizi bilmeniz çok önemlidir. Üniversite mezunu mu olmak istiyorsunuz yoksa doktor, avukat veya mühendis mi? Bu sadece sizin vermeniz gereken çok önemli bir karar. |
Kararınızı verirken Amerika'yı tekrar keşfetmeye çalışmayın. Sizin düşündüğünüz bölümlerin mezunlarıyla konuşmaya çalışın. "Onlar neler yaşamış, neler tecrübe etmiş" öğrenin. Kararınızı etkileyecek bilgiler mutlaka olacaktır. Aynı sorunları yaşamamak veya aynı fırsatları elde edebilmek için sizden önce gidenlerin ayak izlerini takip edin. Tecrübesizliğinizin getireceği dezavantajı başkalarının tecrübelerini kullanarak azaltmaya çalışın. Ne olursa olsun bir üniversite olun analayışıyla yıllarınızı, paranızı ve beklentilerinizi heba etmeyin.
kaynak:Mehmet AKBAŞ |
Yorumlar
Yorum Gönder