KARLI KÖY KÜLTÜRLERİ

Karlı köy / Keşan
Karlı köy , Edirne ilinin Keşan ilçesine bağlı ,kasabaya 17 km uzaklıkta bir köydür. Köyün eski ismi Karlay’dı.. önceden  Yunanlı lar burada yaşadığından dolayı bir Yunan papazının adıydı. Sonradan bu isim Karlıköy  olarak değiştirilmiştir. Köyümüze ait eskiden kalma kilise kuyu olarak kuyu suyu mevcuttur. Köyümüzde fasulye,nohut vb. kurubaklagiller bu kuyu suyu ile pişirilmektedir. Ve bu sayede yemekler lezzetli olmaktadır.

    Köyümüzde düğün cemiyetleri yapılmadan önce düğünden bir gün önce düğün sahibi köy halkına davet babından köye yemek ve mevlid düzenler. Yemekten önce mevlid okunur ve yemek verilir. Düğünden sonra da damat ile gelinin imam nikahı kıyılır.

        İlkbaharda köyümüzde Nevruz kutlamaları yapılır. Kapılara yeşil dallar asılır. Ateş üstünden atlanır. Piknik yapılarak baharın gelişi kutlanır. Yeni doğan bebeklere altı ay sonra kına yapılarak kutlamalar yapılır .

      Yeni yürümeye başlayan bebeklerin aileleri çörek gibi aşların içine para konarak yakınlara dağıtılır.
Kırk dünlük bebeklerin mevlidi okutulur.
 Yeni evlenen çiftlerin düğünlerinde köyün gençleri toplanarak  damttan toprak bastı parası isterler. Yeni ev alan kimselere hediye alınarak hayırlı olsun ziyaretine gidilir.
Askere gidicek gençlerimiz için düğün yapılır.ve sonrası konvoy yapılarak gencimiz askere uğurlanır.

Köyümüzde zenik adı verilen böreğin içinde yemek ile pişen bir çeşit börekli yemeği meşhurdur.

Yorumlar