WI-FI ve WIRELESS ARASINDAKİ FARK NEDİR ?

WI-FI  ve WIRELESS ARASINDAKİ FARK NEDİR ?

Günümüzde kızıl ötesi teknoloji gelişerek teknolojik aletleri kullanırken bizi kablo derdinden kurtarırken ortaya iki kavram çıkmış bulunmaktadır.Bunlar Wi-fi ,Wireless teknolojilridir.Her ne kadar wireless isimini çoğu kez duymuş olsakta wi-fi teknolojisi yeni yeni duyulup kullanılmaya başlanmıştır.Günümüzde bu iki teknoloji kavramı nedense karıştırlmaktadır.Şimdi biz sizlere bu iki kavramın ne olduğunu açıklamaya çalışalım.


Wireless: Türkçe anlamını açıklamak gerekirse; Radyo yada Telsiz Dalgası olarak çevrilebilir.Kablo kullanmaksızın iletişim , transfer anlamına gelmektedir. Daha çok internete kablo kullanmadan bağlanmak , bir cep telefonun diğer bir cep telefonuna dosya alışverişi yapmak için kullanılmaktadır.Günümüzde wireless teknolojisi sadece bilgisayar sistemleri ile sınırlı kalmayıp cep telefonları,oyun konsolları gibi bir çok alanda kullanılabilmektedir.

Wi-fi:"Wireles Fidelity" kelimelerinin kısaltması olup kablosuz bağlılık veya kablosuz bağlantı anlamına gelir.Wi-Fi ürünlerin kablosuz bağlantı sağlayabildiğini gösteren bir uyumluluk göstergesidir ve IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g ve IEEE 802.11n standartlarına göre belirlenir.
Wi-Fi dizüstü bilgisayarlar, PDAlar ve diğer taşınabilir cihazların yakınlarındaki kablosuz erişim noktaları aracılığıyla yerel alan ağına bağlanabilmesini sağlar. Bağlantı, kablosuz erişim noktaları ve cihazın ortak desteklediği, IEEE 802.11 protokolüne bağlı olarak 2.4 GHz veya 5 GHz radyo frekansında gerçekleştirilir. Veri, CSMA/CA (Carrier sense multiple access with collision avoidance) protokolüne uygun gönderilip alınır ve böylece paketlerin iletimi sırasında hata oluşması sorunu çözülür.

Sonuç olarakWi-fi ile wlan (wireless lan)arasında hiçbir fark yoktur zaten ikiside aynı şeydir.Wifi bir wireless standartıdır.Yani 802.11 teknolojisidir yani wlan dır.

Yorumlar

Yorum Gönder