T.C. Selanik Başkonsolosluğu

T.C. Selanik Başkonsolosluğu 
  • Adres
    Agiou Dimitriou 151, 54634 Selanik
  • Başlangıç Bilgileri
    1912 tarihinde Açıldı
  • Kısa Açıklama
    Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu resmi Facebook sayfası - Επίσημη σελίδα του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη στο Facebook
  •  
  • Telefon
    +30 2310 965 070 - 73
  • E-posta
    consulate.thessaloniki@mfa.gov.tr

BAŞKONSOLOSLUK

Osmanlı İmparatorluğu ile Yunanistan arasındaki diplomatik ilişkiler 1834’te kurulmuştur. Selanik’in, BalkanSavaşlarında 1912 yılında Yunan hakimiyetine geçmesinden sonra, 1913’te Selanik Başşehbenderliğinin faaliyete geçtiği tahmin edilmektedir. Bu çerçevede, Başkonsolosluğumuzu Türkiye’nin yurtdışındaki en eski temsilciliklerinden biri olarak nitelendirmek mümkündür.

Başkonsolosluğumuz, mutad görevlerinin yanı sıra, Cumhuriyetimizin Kurucusu, Türk Ulusu’nun Ebedi Önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Selanik’te doğduğu Ev’in 1937 yılından itibaren korumasını ve idamesini üstlenmiş olmakla kıvanç duyduğu özel bir vazifeye de sahiptir. Ev, Atatürk’ün naaşının Anıtkabire taşınması ile eş zamanlı olarak 10 Kasım 1953 günü törenle Müze olarak açılmıştır.

Atatürk Evi’nin devletimize armağan edilmesi sonrasında, Ev’in civarında bulunan küçük ev ve arsalar, değişik tarihlerde satın alınarak, burada Atatürk’ün talimatıyla inşa ettirilen mevcut Başkonsolosluk binamız 1939 yılında kullanıma açılmıştır. Daha sonra da, ek alımlarla, yerleşkemiz bugünkü durumuna ulaşmıştır.

Başkonsolosluğumuzun tarihindeki bazı önemli olaylar:

- 1912-1913: Balkan Savaşları
- 1913: Selanik Başşehbenderliğinin açılması
- 1923-1924: Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi
- 29 Ekim 1933: Atatürk’ün doğduğu evin, Selanik Belediyesi tarafından bir dostluk nişanesi olarak Atatürk’e armağan edilme kararı alınması.
- Aralık 1933 : Afet İnan’ın Selanik ve Atatürk Evi’ni ziyareti
- 19 Şubat 1937: Atatürk’ün Evi’nin, Selanik Belediyesi tarafından Karadeniz’den göç eden Rum ailelerden satın alınarak, Devletimize armağan edilmesi ve Evin anahtarının Başkonsolosluğumuza teslim edilmesi.
- 2 Mayıs 1938: Başbakan Celal Bayar ve Dışişleri Bakanı Dr. Tevfik Rüştü Aras’ın Selanik’i ziyaretleri
- 10 Kasım 1938: Evin yanında bulunan sokağa, Selanik Belediyesi tarafından “Kemal Atatürk Sokağı” isminin verilmesi
- 1943: Alman işgal kuvvetlerinin talimatıyla Başkonsolosluk faaliyetlerinin durdurulması.
- 1945: II. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle beraber Başkonsolosluk binasının yeniden hizmet vermeye başlaması.
- 1952: Başbakan Adnan Menderes ve ardından Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın Yunanistan’ı ziyaretleri çerçevesinde Selanik’i ve Başkonsolosluğumuzu ziyaretleri.
- 10 Kasım 1953: Evin, 3. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın talimatıyla Prof. Dr. Enver Ziya Karal ve eşi Fatma Karal tarafından restorasyonunun tamamlanarak, “Atatürk Evi Müzesi” olarak törenle ziyarete açılması.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Ελλάδας εγκαθιδρύθηκαν το 1834. Εκτιμάται ότι το Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την λειτουργία του το 1913, μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό κράτος το 1912 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό μας Προξενείο μπορεί να χαρακτηριστεί ένα από τα παλαιότερα Προξενεία της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Το Γενικό μας Προξενείο, πέραν από τα συνήθη καθήκοντα του, από το 1937 έχει και το ιδιαίτερο καθήκον της προστασίας και συντήρησης του Σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Ιδρυτής της Δημοκρατίας μας, ο Αέναος Ηγέτης του Τουρκικού Έθνους Mustafa Kemal Atatürk. Το Σπίτι άνοιξε για τους επισκέπτες με μια τελετή στις 10 Νοεμβρίου 1953 ταυτόχρονα με την μεταφορά της σωρού του Atatürk στο Μαυσωλείο (Anıtkabir).

Μετά την παραχώρηση του Σπιτιού του Atatürk στο κράτος μας, αγοράστηκαν τα γύρω σπίτια και οικόπεδα και κατόπιν εντολής του Atatürk οικοδομήθηκε το παρών κτίριο του Γενικού Προξενείο μας το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία το 1939. Στη συνέχεια, με περαιτέρω αγορές, ο χώρος μας απέκτησε την σημερινή του μορφή.

Ορισμένα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του Γενικού Προξενείου μας:

-1912-1913: Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι.

-1913: Το άνοιγμα του Προξενείου της Θεσσαλονίκης.

-1923-1924: Η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

-29 Οκτωβρίου 1933: Η απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να παραχωρηθεί ως ένδειξη φιλίας το Σπίτι στο οποίο γεννήθηκε στον Atatürk.

-Δεκέμβριος 1933: Η επίσκεψη της Afet İnan στη Θεσσαλονίκη και στο Σπίτι του Atatürk.

-19 Φεβρουαρίου 1937: Η αγορά του σπιτιού από μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης, η δωρεά του στο Κράτος μας και η παράδοση των κλειδιών του Σπιτιού στο Γενικό μας Προξενείο.

-2 Μαΐου 1938: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Celal Bayar και του Υπουργού Εξωτερικών Dr. Tevfik Rüştü Aras στη Θεσσαλονίκη.

-10 Νοεμβρίου 1938: Η ονομασία της οδού δίπλα από το Σπίτι ως «Οδός Kemal Atatürk» από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

-1943: Η διακοπή των Προξενικών δραστηριοτήτων με την εντολή των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων.

-1945: Η επαναλειτουργία του Γενικού Προξενικού μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

-1952: Η επίσκεψη από τον Πρωθυπουργό Adnan Menderes και στη συνέχεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Celal Bayar στην Θεσσαλονίκη και το Γενικό μας Προξενείο, στο πλαίσιο της επίσκεψης τους στην Ελλάδα.

-10 Νοεμβρίου 1953: Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Σπιτιού από τον Prof. Dr. Enver Ziya Karal και την σύζυγο του Fatma Karal με εντολή του 3ου Προέδρου της Δημοκρατίας Celal Bayar και ο εγκαινιασμός του με τελετή ως «Σπίτι του Atatürk».

Yorumlar